Ajatuksia Lohikäärmeen vuodelle
Länsimainen uusivuosi ajoittuu vuoden pimeimpään aikaan. Harva meistä on syksyn kiireiden jäljiltä tarpeeksi levännyt pohtiakseen, minne tulevan vuoden energiaa ja kasvua suunnata. Moni meistä huokaa mielessään: Nytkö jo pitäisi uudistua, kun elämä vuodenvaihteen pimeässä ja hektisessä tahdissa tuntuu imeneen viimeisetkin mehut? Kiinalainen uusivuosi sen sijaan ajoittuu usein tammi-helmikuun vaihteeseen, jolloin myös meillä Pohjolassa valo on alkanut lisääntyä ja alamme tuntea olomme energisemmiksi.
Talvi on hiljaisuuden, levon ja veden aikaa. Luonto nukkuu. Vesi on jäätyneenä hankiin ja paksuiksi jääkentiksi ja meidänkin olisi hyvä hidastaa ja levätä. Keväällä vesi muuttaa muotoaan, kun auringon lämpö kutsuu vettä virtaamaan. Päivä päivältä vesi sulaa ja kaivertaa uraansa jään poikki maan pinnalle luritellen mennessään kevään muutosvoimasta. Se kastelee sulavan maan ja antaa voimansa puille ja kasveille ponnistaa uuteen kauteen. Kevään lisääntyvä lämpö, energia ja ympärillä aistittavissa oleva muutos houkuttaa myös ihmisiä suunnittelemaan tulevaa ja ideoimaan tarmokkaammin lähestyvää kasvukautta. Toisinaan luomisen ja uuden virta ottaa aikansa käynnistyäkseen. Siksipä tämäkin Lohikäärmeen vuoden postaus on hakenut koneella puolivalmiina viimeistä muotoaan ja tulee julki vasta näin kevätpäiväntasauksen alla.
Kevätpäiväntasaus on meille pohjoisen pallonpuoliskon tallaajille otollinen hetki pohtia, minne kevään esiin nostamaa energiaa suunnata. Aurinko siirtyy eteläiseltä pallonpuoliskolta pohjoiselle, päivä pitenee harppauksin ja valoisa aika on pimeää pidempi. Muuttolinnut tekevät paluumuuttoa tuoden mukanaan laulun ja elämän järville, pelloille ja metsiiin. Kasvukausi puskee esiin turpoavina silmuina ja ensimmäiset rohkeat sipulikasvit saattavat jo aukaista kukkiaan eteläseinuksilla ja suojaisissa kasvupaikoissa. Kaikki ympärillä kielii ja kuiskii muutosta. Tämän vuoksi kutsunkin sinut hetkeksi tämän kirjoituksen myötä hidastamaan kanssani, tarkastelemaan maailmaa viiden elementin teorian näkökulmasta ja pohtimaan, millä tavoin tämä viitekehys voisi auttaa orientoitumaan tulevaan kevääseen ja koko Lohikäärmeen vuoteen.
Kiinalainen filosofia ja maailmankatsomus tahdistuvat luontopohjaiseen ajatteluun. Yin, Yang sekä viisi elementtiä Tuli, Maa, Metalli, Vesi, ja Puu ovat kiinalaisen viitekehyksen ydin selittäen ja kuvaten maailmaa ja sen ilmiöitä aina vuoden kierrosta ihmisten välisiin suhteisiin ja yksilöiden henkilökohtaiseen terveyteen. Kiinalainen astrologia puolestaan tuntee 12 eläinmerkkiä, jotka vuorottelevat 12 vuoden sykleissä.
Yin symboloi maata, sitä kuvataan muun muassa sanoin passiivinen, pimeä ,kylmä, hidas, kostea ja sen energia on sisäänpäin suuntautuvaa. Yang taas symboloi taivasta. Se suuntaa ulospäin, on aktiivinen, lämmin, nopea ja valoisa. Yin ja Yang ovat vastavoimat, joiden vaihtelu luo muutosta. Talvi on Yin, kesä on Yang. Ne ovat riippuvaisia ja toisaalta ylläpitävät toisiaan eikä niitä voi erottaa. Yinissä on aina Yang ja Yangissa aina Yin. Näiden kahden välinen vuorottelu luo tasapainon ja mahdollistaa muutoksen, jota kuvaa usein myös taolaisuuteen yhdistettävä musta-valkoinen taiji symboli.
Viiden elementin teoriaan nojaten jokainen vuosi on luonteeltaan joko Yang tai Yin. Lisäksi jokaista vuodenkiertoa luonnehtii yksi viidestä elementistä Puu, Tuli, Maa, Metalli tai Vesi. 10.2.2024 alkanut Lohikäärmeen vuosi on Yang vuosi ja vuoden hallitseva elementti on Puu. Näiden yllämainittujen elementtien yhteisvaikutuksen voidaan nähdä heijastuvan vahvimmin tämän alkaneen Lohikäärmeen vuoden kulkuun.
Lohikäärme on kiinalaisen astrologian kahdestatoista eläinmerkistä onnekkain ja voimakkain merkki. Kiinalaiset pitävätkin hyvänä merkkinä ja lähtökohtana elämälle, jos heidän lapsensa syntyy tämän horoskooppimerkin alla. Lohikäärme edustaa Taivaan ja Maan täydellistä tasapainoa. Merkkiin liitetään vauraus ja aineellinen hyvinvointi. Lohikäärmeen sanotaan myös edustavan määrätietoista eteenpäin pyrkimistä, energiaa, viisautta ja rohkeutta. Lohikäärmeen merkkiin liitetään lisäksi lannistumattomuus. Vaikeuksia kohdatessaankin lohikäärmeellä on kyky säilyttää luontainen optimismi ja elämänmyönteisyys. Näiden kaikkien lohikäärmeen ominaisuuksien ajatellaan vaikuttavan myös tulevan vuoden kulkuun.
Myös kullakin vuodenkierrolla on oma elementtinsä. 10.helmikuuta alkanut vuosi on Puu lohikäärmeen vuosi, joten myös puuhun liitettävät ominaisuudet nousevat vuodessa näkyviin. Puu tuo mukanaan lisää dynaamisuutta ja eteenpäin vievää voimaa. Myös taiteellisuus, luovuus ja mielikuvitus ovat Puuelementin piirteitä. Puu liittyy myös kevääseen, kasvuun ja laajenemiseen, joten kevään ja kasvun energian voi ajatella heijastuvan koko tähän vuoteen. Tunteen tasolla vihan ilmaiseminen ja toisaalta turhautuminen kuuluvat Puuelementtiin. Terve vihan ilmaus on omia rajoja suojelevaa ja elämää ylläpitävä voima. Jos energian ei salli virrata vapaasti, voi estynyt tai jumiutunut energia ilmetä turhautumisena. Onko tämä ehkä se vuosi, kun opit lujasti ja päättäväisesti sanomaan ei ja piirtämään terveen vihan avulla vastoinkäymisten himmentämät rajasi selkeämmiksi? Lohikäärmeen luontainen elementti on maa. Myös tämä vaikuttaa vuoteen, tuoden mukanaan juurtumista ja aloilleen asettumista. Maa myös tasapainottaa tuulen eteenpäin vievää dynamiikkaa.
Kiinalainen astrologia, lääketiede ja filosofia vetoavat minuun runollisuudellaan. Ne tarjoavat modernia länsimaista ajattelua holistisemman tarkastelukulman ja tavan suhtautua elämään, maailmaan ja vuoden kiertoon. Tämä kutkuttaa jotain vanhaa, itämerensuomalaista osaa minussa, joka vuosi vuodelta ammentaa enemmän luonnosta ja sen sykleistä. Ehkä sinäkin tunnistat luontosuhteesta ammentamisessa jotain ikiaikaista?
Miltä sinun tuleva vuotesi näyttää, jos pohdit sitä ulospäin suuntaavasta energiasta, luovuudesta ja kasvusta käsin? Jos maustat vuotta ja suunnitelmiasi vielä lohikäärmeen hyvällä onnella ja viisaudella, mihin silloin kannattaa tänä vuonna intentionsa suunnata? Tämän vuoden voimaan liittyy virtauksia, jotka helposti auttavat karistamaan pois turhaa ja tarpeetonta, jonka kuuluu jo jäädä menneeseen. Vuotta luonnehtivat myös toiveikkuus ja seikkailunhalu.
Mitkä vuoteen yllä nivotuista sanoista resonoivat sinussa, kutsuvat sinua jollain tapaa tarkastelemaan tai tuomaan niitä lähemmäksi itseäsi? Pohdi näitä hetki kirjoitellen. Kasvu, muutos ja luovuuden ilmentyminen voivat olla myös hyvin hienovireisiä sisäisiä prosesseja, joihin tarvitaan lohikäärmeen voimaa ja päättäväisyyttä. Ajattele ylvästä mäntyä, joka seisoo metsässä. Eihän puukaan ulkoapäin katsoen niin kovin erilaiselta vuoden kasvun jälkeen näytä. Muutoksen voimme havaita usein vasta vuosien päästä kauempaa tarkastellen. Emme ole todistamassa täällä mitään kenellekään, vaan tulossa päivä päivältä enemmän omiksi itseksemme., sinuiksi ajatustemme, tunteidemme ja elämäntapahtumiemme kanssa.
Lähteet:
Dennis Vinokur: Tuli, maa ja vesi
Gerry Maguire Thompsin: Johdanto kiinalaiseen astrologiaan